Yorgunluğunuzun sebebi alarm erteleme olabilir!

Alarm Erteleme Alışkanlığı Uykunuzu Bölüyor!

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Uyku Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Sinem İliaz, uyku kalitesini etkileyen bir alışkanlık hakkında uyarılarda bulundu. Sabahları alarmı erteleyenlerin, uyku evreleri arasındaki geçişi bölerek uyku kalitesini olumsuz etkilediğini belirtti.

Prof. Dr. Sinem İliaz, hastaneden yapılan açıklamada, alarm ertelemeyi alışkanlık haline getiren kişilerde uyku evreleri arasındaki geçişin olumsuz etkilendiğini ifade etti. Sabahları “5 dakika daha” diyerek alarmı erteleyenlerde, uyku evrelerinin etkilendiğine dair araştırmalar yapıldığını vurguladı.

İliaz, alarm erteleme alışkanlığının uyku evreleri arasındaki geçişi etkileyerek hafızayı, ruh halini ve öğrenme yetisini bozabileceğini belirtti. Alarm ertelemenin uyku döngüsünü bozduğunu ve kişiyi yorgun hissettirebileceğini açıkladı.

ABD merkezli Mass General Brigham Sağlık Sistemi’ne bağlı Brigham and Women’s Hastanesi’nde yürütülen bir çalışmaya atıfta bulunan İliaz, bu çalışmanın sonuçlarına göre alarm erteleme alışkanlığının uyku sürecine zarar verebilecek önemli bir davranış olduğunu vurguladı. Çalışmaya göre, uyku seanslarının yüzde 56’sının ertelemeyle sonlandığı ve kullanıcıların sabahları ortalama 11 dakikayı alarm erteleyerek geçirdiği belirtildi.

Prof. Dr. İliaz, alarmı ertelemenin zihinsel performansı ve dikkati olumsuz etkilediğini ve derin uyku evresini bozduğunu ifade etti. Düzenli uyku alışkanlığının sağlıklı bir yaşam için önemli olduğunu vurgulayan İliaz, sabahları alarmı tek seferde kapatmanın biyolojik ritim açısından önemli olduğunu belirtti.

Alarm ertelemenin depresyon, anksiyete, diyabet ve kalp-damar hastalıklarıyla ilişkili olabileceğini aktaran İliaz, alarmı sıkça erteleyenlerin uyku düzeninin bozuk olduğunu ve bunun kronik sağlık sorunlarıyla ilişkili olabileceğini ifade etti.

İliaz, düzenli uyku alışkanlığının önemini vurgulayarak, gece aynı saatte yatıp sabahları alarmı tek seferde kapatmanın uyku ritmi açısından kritik bir rol oynadığını belirtti.

5 saatten az uyuyan bireylerin alarmı daha az ertelediğini kaydeden İliaz, bu durumun zaman baskısı altındaki kişilerin uykuyu daha verimli kullanma çabasından kaynaklı olabileceğini ifade etti.

(AA)

Related Posts

Günümüzde Arkadaşlıklar Çıkar Üzerinden Kuruluyor!

Uzmanlar, günümüzde arkadaşlıkların çıkar ilişkileri üzerinden kurulduğunu belirterek, yoldaşlık geleneğinin de sürdüğünü ifade etti. 

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

Dijital yorgunluk sadece gözleri değil, tüm vücut sistemlerini etkiliyor

‘Göz nezlesinde her kaşıma, bir sonraki kaşıntıyı artırır’: Dikkat göz şeklini bozabilir!

Göz nezlesinin tedavisinde ilaçlardan çok korunma önlemlerinin belirleyici olduğunu özellikle gözleri kaşımaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serdar Marol, “Her kaşıma, bir sonraki kaşıntıyı artırır. Bu zincir özellikle çocuklarda kalıcı göz şekil bozukluklarına, hatta keratokonus gibi ilerleyici göz hastalıklarına neden olabilir. Gözlerin kesinlikle kaşınmaması gerekir” dedi.

‘Sadece dişler değil emek de çürümektedir’

Ağız ve Diş Sağlığı çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep eden Genel Sağlık İş Ankara İl Başkanı Şenol Şahin, “Sadece dişler değil emek de çürümektedir” dedi.

Köpek kisti nedir? Karaciğer kist hidatiği hakkında uzman uyarısı

Karaciğer Cerrahisi ve Transplantasyonu Uzmanı Prof. Dr. Koray Acarlı, halk arasında “köpek kisti” olarak bilinen karaciğer kist hidatiği hastalığına karşı uyardı. Parazitin doğada nasıl bulaştığını ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlattı. Özellikle hayvancılıkla uğraşan bölgelerde dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

“Uluslararası Kampçılık Dostluk Derneği” ICF Kelebek Ödülü, Prof. Dr. Şükrü Hatun’a verildi

“Uluslararası Kampçılık Dostluk Derneği” ICF Kelebek Ödülü, Prof. Dr. Şükrü Hatun’a verildi