Gençlerde Kalp – Damar Hastalığı Riski Artıyor
Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Üyesi Prof. Dr. Orhan Gökalp, gençlerde kalp – damar hastalığına yakalanma oranının arttığını belirtti. İzmir Şehir Hastanesi Başhekimi olarak da görev yapan Gökalp, dünya genelinde ve Türkiye’de obezitenin yükseldiğini vurgulayarak, “Obezite, gençler arasında kalp hastalıklarının artmasının başlıca nedenlerinden biridir. Fast food tüketimi, işlenmiş gıdalara olan eğilim ve hareketsiz yaşam tarzı gibi alışkanlıklar obezite ve diyabet gibi kalp damar hastalıklarına zemin hazırlar” dedi.
AA’nın aktardığına göre sigara kullanım oranının yüzde 25,9, obezite oranının ise yüzde 32,1 olduğunu belirten Gökalp, bu durumun yakın gelecekte kalp damar hastalıklarının artışına işaret ettiğini söyledi. Prof. Dr. Gökalp’in uyarıları ise şöyle:
ÖLÜM NEDENLERİ ARASINDA İLK SIRADA: 60 yaş üstü bireyler arasında sıkça görülen kalp hastalıkları, son yıllarda 40 yaş altı ve özellikle 20-40 yaş aralığındaki kişilerde artış göstermeye başladı. Ülkemizde ve dünyada kalp hastalığı olanların yaklaşık yüzde 10’u 40 yaşından genç. Ülkemizde 20-40 yaş arasında yaklaşık 27 milyon kişi bulunuyor. Türkiye’de kalp damar hastalıkları, ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alıyor. Bu ölümlerin yaklaşık yüzde 40’ı kalp hastalıklarından kaynaklanıyor.
SAĞLIK TARAMALARI YAPILMALI: Düzenli egzersiz yapmak, bol sebze ve meyve tüketmek kalp sağlığı için hayati önem taşır. Sigara ve alkol kullanımından kaçınmak, kalp hastalığı riskini önemli ölçüde azaltabilir. Stres kontrol altına alınmalı, çünkü stres seviyesinin düşük olması kalp sağlığını olumlu yönde etkiler. Hipertansiyon, diyabet ve hiperlipidemi gibi risk faktörlerinin erken tespiti için okul ve iş yerlerinde düzenli sağlık taramaları yapılmalıdır. Şekerli içeceklerin vergilendirilmesi, sigara yasağı gibi politikalar gençlerde kalp damar hastalıkları riskini azaltabilir.
AKTİF YAŞAM TARZI DESTEKLENMELİ: Gençlerin aktif yaşam tarzını teşvik etmek için okullarda spor aktivitelerinin desteklenmesi ve şehir içinde yürüme parkurları ile bisiklet yollarının artırılması önemlidir. Ailelerin, gençlerin kalp sağlığı konusunda bilinçlenmesi büyük önem taşır. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını teşvik etmek, düzenli fiziksel aktiviteye yönlendirmek ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmalarını sağlamak, ailelerin desteği sayesinde gerçekleşebilir. Aile içi iletişim ve farkındalık, gençlerin sağlıklı yaşam tercihleri yapmasına yardımcı olabilir.
(ANADOLU AJANSI)