Türkiye’nin Jeotermal Enerji Potansiyeli ve Lityum Üretimi

Jeotermal Enerjinin Potansiyeli ve Türkiye’deki Durumu

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, Türkiye’nin jeotermal enerjide potansiyelinin yüzde 10’unu kullandığını belirterek, “Gerek elektrik gerek seracılıkta bunu 10 katına çıkarma altyapımız ve potansiyelimiz mevcut.” dedi.

AA Enerji Terminali Programı’na konuk olan Şentürk, jeotermal enerjinin önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin jeotermal kaynak açısından önde gelen ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Şentürk, Türkiye’de jeotermalde 1735 megavat kurulu güç bulunduğunu belirterek, 65 santralin yılda 11 gigavat elektrik ürettiğini ve bu elektriğin ülkenin toplam kurulu gücünün yaklaşık yüzde 2’sine denk geldiğini ifade etti.

Sera ısıtmadan konutlara, turizmden tarıma kadar birçok alanda jeotermal enerjinin kullanıldığını belirten Şentürk, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın teşvikleriyle jeotermal seracılığın hızla büyüdüğünü belirtti.

  • Türkiye’de 7 bin hektar örtü altı jeotermal kaynak ısıtmalı sera
  • 160 bin konut jeotermal kaynakla ısıtılıyor

Şentürk, jeotermal yatırımlarının maliyetli olduğunu ancak teşviklerle desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, mevzuat düzenlemeleriyle yaklaşık 40 bin dönüm sera kurulabileceğini ifade etti.

Jeotermal enerji santralleri için yapılan çalışmalarda kıymetli maden ve minerallerin de bulunduğunu belirten Şentürk, Türkiye’nin lityum üretim potansiyeline de dikkat çekti. Almanya ile yapılan işbirliği sayesinde lityum ayrıştırma çalışmalarının başladığını ve ülkemizin bu alanda önemli bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti.

Jeotermal enerji alanındaki AR-GE çalışmalarının devam ettiğini ve lityum üretiminde dünya lideri olma vizyonunun gerçekleştirilmesi için adımlar atıldığını belirten Şentürk, Türkiye’nin jeotermal enerji alanındaki başarısını önümüzdeki yıllarda daha da artıracağını sözlerine ekledi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol.


Reklamdır
Kaynak: AA / Başak Erkalan – Ekonomi

Related Posts

8 milyon kişi daha yüksek hızlı trene kavuşacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Kırıkkale-Çorum-Samsun Hızlı Demiryolu Projesi kapsamında Delice-Çorum etabının temel atma töreninin cumartesi günü gerçekleştirileceğini açıkladı. Bakan Uraloğlu, söz konusu hattın kuzey-güney yönlü hızlı demiryolu koridorunun önemli bir halkasını teşkil ettiğini belirterek yaklaşık 8 milyon kişinin daha doğrudan hızlı tren konforuna kavuşacağını bildirdi.

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Bu işi yapanlar paraya para demiyor! Öğrenenler işlerini bırakıp bu işe yöneliyor

Ev temizliği için gündelikçi çalıştırmak artık birçok kişi için lüks hale geldi. Özellikle çalışanların sıkça başvurduğu bu hizmette fiyatlar son dönemde adeta uçuşa geçti. Gündelik temizlik ücretleri 3 bin TL’den başlayıp, işin kapsamına göre 4 bin …

ROKETSAN’dan Endonezya’da iki yeni sözleşme

ROKETSAN, Endonezya’da gerçekleştirilen ve Güneydoğu Asya’nın en büyük savunma sanayi fuarlarından biri olan INDO Defence 2025’te imzaladığı iki sözleşmeyle Endonezya ile savunma sanayi alanındaki işbirliğini güçlendirdi.

Şatafattan merkez de rahatsız

Enflasyonla mücadelede iktidardan destek arayan Merkez Bankası, kamuya tasarruf yaptırılması halinde enflasyonla mücadelenin daha etkin olacağını rapor etti.

Dilekçe Komisyonu’na başvurdu, kredi kartı üyelik ücreti iade edildi

TBMM’de bireysel başvuruların değerlendirilebildiği üç komisyondan biri olan Dilekçe Komisyonu, 28. Yasama Dönemi boyunca günde ortalama 26 dilekçe alıyor. Son iki yılda Komisyon’a ulaşan toplam başvuru sayısı yaklaşık 20 bini bulurken, bugüne kadar …