Tek ısırık vücudu bir hafta etkiliyor, sonuçları felce kadar gidiyor

Vücudumuzda enerji sağlamak, vitaminleri taşımak ve organlarımızı korumak gibi görevleri olan yağlar, beslenmemizin önemli bir parçasıdır. Ancak doymuş ve doymamış olmak üzere ikiye ayrılan bu yağ türleri, vücutta farklı etkiler yaratır. Araştırmalar, özellikle doymuş yağ içeren öğünlerin kalp damar sağlığı üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğunu uzun zamandır ortaya koyuyor.

Beyin, sınırlı enerji deposuna sahip olduğu için sürekli olarak oksijen ve glikoz taşıyan kana ihtiyaç duyar. Bu ihtiyacın karşılanması için vücut “dinamik serebral otoregülasyon” adlı bir sistem kullanır. Bu sistem, kan basıncındaki değişimlere rağmen beyne sabit miktarda kan gitmesini sağlar. Ancak doymuş yağdan zengin bir öğün sonrası bu mekanizma sekteye uğrayabilir.

Araştırmaya göre, yüksek yağ içeren bir öğün sonrası kanda yağ seviyesi yaklaşık dört saat içinde zirveye ulaşıyor. Bu süreçte kan damarları sertleşiyor, esnekliğini kaybediyor ve genişleyemez hale geliyor. Sonuç olarak, vücutta – ve özellikle beyinde – kan akışı sınırlanıyor. Bu da beynin ihtiyaç duyduğu kanı her zaman alamamasına yol açabiliyor.

Uzmanlar, bu sürecin zamanla felç ve demans gibi hastalıkların gelişme riskini artırabileceğine dikkat çekiyor. Ayrıca, yaşlı bireylerin bu etkilere karşı daha savunmasız olduğu ve bu nedenle doymuş yağ alımını sınırlamalarının özellikle önemli olduğu vurgulanıyor.

İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS), erkekler için günlük maksimum doymuş yağ tüketimini 30 gram, kadınlar için ise 20 gram olarak belirlemiş durumda. Ancak özellikle hafta sonu siparişleri ve dışarıda yemek tüketimi sırasında bu limitlerin sıkça aşıldığı tahmin ediliyor.

Ara öğünlerden sonra vücut genellikle “post-prandial lipaemia” olarak bilinen bir duruma giriyor. Bu dönemde kanda yağ seviyesi yüksektir ve vücut sistemleri, özellikle beyin, en büyük risk altındadır.

Araştırmacılar, doymuş yağ yerine çoklu doymamış yağların tercih edilmesini öneriyor. Somon, ceviz ve çeşitli tohumlar gibi gıdalarda bulunan bu yağlar uzun vadede kalp ve beyin sağlığını destekleyebilir.

 

Related Posts

Serinlemek için bile olsa bu 3 içeceği yazın asla içmeyin: Vücudu susuz bırakıp fark ettirmeden hasta ediyor

Kavurucu sıcaklarda buz gibi bir içeceğin hayalini kurarken, aslında sağlığınıza bir tuzak kuruyor olabilirsiniz. Masum görünen ve serinlemek için ilk tercihiniz olan o çok popüler içecekler, vücudunuzda gizli bir düşman gibi çalışıyor.

Yapay zeka modellerinin, hizmet sektöründe cinsiyete dayalı taraflı yanıt verdiği tespit edildi

İngiltere’de yapılan araştırmada, yapay zeka destekli büyük dil modellerinin (LLM) sosyal hizmet sektöründe kadın ve erkeklerin ihtiyaçlarına taraflı yanıtlar verdiğini tespit etti.

Evlerin vazgeçilmezi ünlü deterjan markasında büyük tehlike: Marketlerden toplatılıyor

Ticaret Bakanlığı, vatandaşın sağlığını tehdit eden ürünlere karşı yürüttüğü denetimlerini tüm hızıyla sürdürüyor. Market raflarından oyuncak mağazalarına, tekstil ürünlerinden kırtasiye malzemelerine kadar birçok alanda yapılan kontroller sonucunda yönetmeliğe aykırı bulunan ürünler bir kez daha ifşa edildi. Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi’nde yayımlanan güncel listede bu kez sıkça kullanılan bir temizlik ürünü dikkat çekti.

Mide kanseri riski bu kan grubunda daha yüksek!

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol, erkeklerde, A kan grubundaki kişilerde, sigara içenlerde ve şişmanlarda mide kanseri görülme riskinin daha fazla olduğunu söyledi.

‘Artık kalp, damar hastalıkları daha fazla insanı hayattan koparıyor’

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’deki her 100 ölümden 36’sı dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklanıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, “Artık kanser değil, kalp damar hastalıkları daha fazla insanı hayattan koparıyor. Koroner arter hastalığı, kalbi besleyen damarlarda gelişen sertlik ve tıkanıklıkla ortaya çıkıyor” dedi.

Karın Şişliği Nasıl Geçer?

Karın şişkinliğine karşı 7 çözüm. Uzmanlar, karın şişliği yaşayan kişiler için uygulanması kolay 7 öneride bulundu.