Kalbinizin gerçek yaşını hesaplayan araç geliştirildi

Obezite ve Diyabet Kalbi Hızlandırıyor: Çalışmaya Göre Kalp Yaşı Kronolojik Yaştan Farklı

Doğu Anglia Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, İngiltere, İspanya ve Singapur’dan gelen 557 katılımcının verileri incelendi. Araştırmada, 336 katılımcının obezite, diyabet veya yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarına sahip olduğu belirlendi.

Bilim insanları, katılımcılardan alınan manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taramalarıyla kalp odacıklarının büyüklüğü ve kan pompalama kapasitesi gibi ölçümleri gerçekleştirdi. Bu verilere dayanarak, katılımcıların kalp “işlevsel yaşları” hesaplandı ve kronolojik yaşlarıyla karşılaştırıldı.

Avrupa Kalp Dergisi’nde yayımlanan araştırmaya göre, sağlık riski taşıyan bireylerin kalp yaşlarının, biyolojik yaşlarından ortalama olarak 4,6 yıl daha fazla olduğu gözlemlendi. Özellikle obezite durumunda ise bu farkın çok daha fazla olabileceği belirtildi.

Araştırmanın başındaki kardiyolog Dr. Pankaj Garg, özellikle diyabet ve obezitenin kalpte hızlı yaşlanmaya neden olduğunu vurgulayarak, “Bu sağlık sorunlarına sahip kişilerin kalpleri, bazen onlarca yıl daha yaşlı görünebiliyor” dedi.

Ancak, araştırma belirli sınırlamalara da işaret ediyor. Örneğin, katılımcıların bu sağlık sorunlarını ne kadar süredir yaşadığına dair bilgiler dikkate alınmadı ve çalışmanın sonuçları, ileri yaş grubundaki bireylerle sınırlı olduğundan genelleştirilemeyebilir.

Araştırma ekibinin küçük olması ve modelin farklı gruplar üzerinde test edilmesi gerekliliği belirtildi. Bu nedenle, geliştirilen aracın geçerliliğini kanıtlamak için daha kapsamlı çalışmalar yapılması gerektiği vurgulandı.

Yine de araştırmacılar, bu aracın doktorların danışmanlık süreçlerinde etkili bir şekilde kullanılabileceğine inanıyor. Dr. Garg, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizin kalp yaşlanma sürecini yavaşlatabileceğini belirterek, “Bu sistem, kalp hastalıklarına karşı mücadelede insanlara yardımcı olabilir” diye konuştu.

Related Posts

Bardağın içinde jele dönüyor! Suda şişen mucize: Magnezyumu roketliyor

Yaşam trendlerinin öncüsü haline gelen chia tohumu, küçük boyutuna rağmen büyük faydalarıyla dikkat çekiyor. Özellikle suda bekletilerek tüketildiğinde jel kıvamına gelen chia tohumu, magnezyum depolarını fulleyen faydalı bir etkiye sahip. Ancak tek faydası bununla sınırlı kalmıyor, vücuda sayısız etkisi var. İşte chia tohumunun etkileri ve doğru tüketim yöntemi.

Kabuğunu limonla kaynatıp içen yaşadı: Kolesterolden eser kalmayacak

Uzmanlara göre, bu karışım kolesterolü dengelemek isteyenlerin yeni gözdesi oldu. Kabuğunu limonla kaynatıp içmeniz yetiyor…

Tıp dünyasını şaşırtan vaka! Depresyona giren hasta, 56 gün boyunca kesintisiz uyudu

Samsun’da girdiği depresyon sonucu bilinci kapanan 26 yaşındaki hasta 56 gün sonra uyandı.

Tıp tarihine geçecek ameliyat: Bebeğin boynundan 445 gram tümör çıkarıldı

Kütahya’da 34 haftalık doğan bebeğin boynundan ameliyatla 445 gram tümör çıkarıldı.

Milli sağlıkta dev adım: Yerli kalp-akciğer makinesi tanıtıldı

TÜSEB ve ASELSAN iş birliğiyle geliştirilen, açık kalp ameliyatlarında kullanılacak yerli kalp-akciğer makinesi tanıtıldı. Türkiye, bu kritik teknolojide de dışa bağımlılığı sona erdiriyor.

Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?

Yaygın kanının aksine çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemeye gerek yok. Peki çocuklarla cinsellik hakkında nasıl konuşmak gerekiyor?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir