Citi ve JPMorgan’dan yeni tahmin: TCMB temmuzda faiz indirir mi?

TCMB’nin Politika Faiz Kararı Sonrası JPMorgan ve Citi’den Faiz İndirimi Öngörüsü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini yüzde 46’da sabit tutmasının ardından JPMorgan ve Citi, temmuz ayında faiz indirimlerinin başlayabileceğini öngördü.

TCMB’nin faiz kararının ardından yabancı dev bankalar, dikkat çeken tahminlerini ardı ardına açıklıyor. Deutche Bank’ın ardından JPMorgan ve Citi de TCMB tahminlerini paylaştı.

JPMorgan: TCMB Her Toplantıda Faizi 250 Baz Puan İndirebilir

JPMorgan Türkiye Ekonomisti Fatih Akçelik’in raporuna göre, TCMB’nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alınan kararlar beklentilere uygun olarak yorumlandı. TCMB, bir haftalık repo faizini yüzde 46, gecelik borç verme faiz oranını ise yüzde 49 seviyesinde sabit tutarak temkinli bir yaklaşım sergiledi.

Rapora göre, TCMB’nin politika faizini yıl boyunca manşet enflasyonun üzerinde tutarak hanehalkı dolarizasyonunu sınırlamayı amaçladığı tahmin ediliyor. JPMorgan raporunda, TCMB’nin sözlü yönlendirmesinin daha güvercin tonda olduğu ve yılın ikinci yarısında her toplantıda 250 baz puanlık indirim beklendiği belirtilmiştir.

JPMorgan raporunda şu ifadelere yer verildi: “TCMB’nin para politikası duruşunda değişikliğe gitmesi halinde, 24 Temmuz’daki toplantısında faiz indirimlerine devam edeceğini öngörüyoruz. Yılın ikinci yarısında her toplantıda 250 baz puanlık indirimle politika faizini yüzde 36’ya çekeceğimiz beklentimizi koruyoruz.”

Citi’den İndirim Tahmini

Citi ekonomistleri İlker Domaç ve Gültekin Işıklar tarafından yayımlanan değerlendirmede, Haziran ayı Para Politikası Kurulu kararının öngörüldüğü şekilde gerçekleştiği ve sürpriz içermediği belirtilmiştir.

Rapora göre, TCMB’nin Temmuz ayı Para Politikası Kurulu toplantısında şok bir durum olmadığı takdirde, 250 baz puanlık bir faiz indirimi yapabileceği öngörülmektedir.

Citi’nin notunda şu ifadeler yer almaktadır: “Enflasyon görünümüne ilişkin temkinli yaklaşımımızı sürdürüyoruz, çünkü fiyat dinamiklerindeki bozulmanın doğası ve mali politikadaki destekler sınırlıdır. Bu çerçevede, yıllık enflasyonun 2024’teki yüzde 44,4’ten 2025’in sonuna kadar yaklaşık yüzde 30’a düşmesini bekliyoruz ve risk dengesi yukarı yönlüdür.”

Related Posts

Brent petrolün varili 66,32 dolardan işlem görüyor

OPEC+’in üretim artışı kararı fiyatlar üzerinde aşağı yönlü bir baskı yaratıyor

New York borsası yükselişte: Yeni ticaret anlaşmaları mı geliyor? (30 Haziran 2025)

Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,46 artarak 44.020,66 puana çıktı. S&P 500 endeksi yüzde 0,33 artışla 6.193,36 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,43 kazançla 20.360,15 puana yükseldi. ABD’nin ticaret partnerleriyle tarifeler konusunda uzlaşmaya …

ABD’nin petrol sondaj kulesi sayısı azaldı

Petrol sahası hizmetleri şirketi Baker Hughes’un haftalık verileri yayımlandı. ABD’de petrol sondaj kulesi sayısı bu hafta 6 azaldı.

Dünya piyasaları sarsılabilir: Dev ekonomiler krizin eşiğinde!

Ortadoğu ve Ukrayna’daki savaşların etkisi sürerken, Asya’da büyüyen ekonomik sorunlar yeni bir bankacılık krizinin habercisi olabilir. Çin ve Rusya’daki gelişmeler küresel piyasalar için ciddi riskler barındırıyor. Uzmanlar, kriz ihtimaline karşı önlem alınması gerektiğini vurguluyor.

Merkez Bankası rezervleri 7 hafta sonra ilk kez geriledi

Merkez Bankası rezervleri 7 hafta sonra ilk kez geriledi

ÖTV ve KDV’de vergi fırtınası: TBMM’den geçti yeni dönem başlıyor

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen yeni kanun teklifi, kayıt dışı ekonomiyle mücadele, vergi sisteminde adaletin pekiştirilmesi, çeşitli muafiyet ve indirimlerin sınırlandırılması, doğrudan vergilerin toplam vergi gelirlerindeki oranının …