Aile hekimleri Bodrum’da yeni yönetmeliğe tepki gösterdi

“`html

Bodrum’da Aile Hekimlerinden Yeni Yönetmeliğe Tepki

Songül Karadeniz/ Gündem Fethiye (MUĞLA İGFA)
Muğla iline bağlı Bodrum’da, sağlık çalışanları Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne karşı duruş sergilemek amacıyla Konacık Aile Sağlığı Merkezi önünde toplandı. Birlik ve Dayanışma Sendikası Muğla Temsilcisi Can Kirişçi’nin basın açıklamasının ardından Uzman Doktor Levent Yılmaz ile Muğla Ebe ve Hemşireler Derneği Başkanı Pervin Çeltiklioğlu, Gündem Fethiye’ye bilgi verdi.

Yönetmelik Tepkisi ve Grev Faaliyetleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla Resmi Gazete’de yayımlanan “Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” sonrası, sağlık meslek örgütleri 2-6 Aralık 2024 tarihleri arasında iş bırakma kararı almıştı.

Aile hekimleri 2 Aralık’ta Muğla İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Ardından, 3 Aralık’ta Fethiye’de 1 Nolu Aile Sağlık Merkezi önünde “Ruhuna Fatiha lokma etkinliği” düzenledi ve taleplerini kamuoyuyla paylaştı.

Ortak Tepki ve Beklentiler

Yeni yönetmelik, aile hekimleri ve sağlık emekçileri tarafından, sağlık hizmetlerinin kalitesini olumsuz yönde etkileyeceği ve mevcut sorunları daha da derinleştireceği gerekçesiyle eleştiriliyor. Muğla’da 344 aile hekiminden yaklaşık 320’si iş bırakma eylemine katıldığını belirten Can Kirişçi, kamuoyuna 5 gün sürecek eylem planını duyurdu.

“Bizler her gün sağlık hizmeti sunan hekimler olarak, halkın sağlık hakkını tehdit eden ve mesleki bağımsızlığımızı zedeleyen bu yönetmeliğin geri çekilmesini bekliyoruz,” diyen Kirişçi, aynı gün TBMM’ye bir kanun teklifi sunulduğunu sözlerine ekledi.

Aile Hekimlerinin Sıkıntıları

20 yıllık aile hekimliği deneyimine sahip Uzman Doktor Levent Yılmaz, mevcut sistemin sürdürülebilir olmadığını ifade ederek, “Günde 90-100 hasta bakarak bu maddeleri yerine getirmemiz mümkün değil. Hastalarımıza zaman ayırmak istiyoruz,” dedi.

Muğla Ebe ve Hemşireler Derneği Başkanı Pervin Çeltiklioğlu ise yeni yönetmeliğin mevcut hak kayıplarını artırdığını belirtti ve “Reçete yetkimiz olmamasına rağmen reçetelerde sorumlu tutuluyoruz. Halbuki hasta bakma sorumluluğumuz yok,” diyerek endişelerini dile getirdi.

Talepler ve Beklentiler

Can Kirişçi tarafından 4 Aralık’ta yapılan basın açıklamasında 6 maddeden oluşan talepler sıralandı:

  1. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin kamu tarafından yeterli donanımla sağlanması gerekmektedir.
  2. Halkımıza nitelikli hizmet sunabilmek için yeterli zaman ve mekan sağlanmalıdır.
  3. Güvencesiz istihdam uygulamalarının son bulması ve yeterli kadro ile sağlık emekçilerinin istihdam edilmesi gerekmektedir.
  4. Çalışanlara insana yakışır bir ücret ve istihdam güvencesi sağlanmalıdır.
  5. Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler yerine güvenliği sağlayacak yasal önlemlerin alınması elzemdir.
  6. Sağlık verilerinin ticari amaçlarla kullanılmasına son verilmelidir.

Sağlık çalışanları, kendi haklarının korunmasını ve sağlık sisteminin iyileştirilmesini talep ediyor. “Sesimizin duyulmasını ve mesleki onurumuzun yeniden kazanılmasını istiyoruz,” diyerek, taleplerinin dikkate alınmasını bekliyorlar.

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir