Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nden Jeotermal Seracılık Projesi

Jeotermal Kaynakların Seracılıkta Kullanılması İçin Yenilikçi Bir Proje Yürütülüyor

Haber: Seyfi ÇELİKKAYA

(KIRŞEHİR) – Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, tarım ve jeotermal alanlarda pilot üniversite olarak öne çıkıyor. Üniversite, “Termal seralarda kümelenme” projesi ile jeotermal kaynakların seracılıkta daha etkin bir şekilde kullanılmasını hedefliyor. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Çınar, proje kapsamında yapılan çalışmaların önemine değinerek, “Kırşehir’de jeotermal suyun ortalama sıcaklığı 54-55 derece. Ancak sera organize sanayi bölgesi için gereken sıcaklık 65 derece. Bu nedenle Kırşehir’de bir sera OSB kurulamadı” şeklinde konuştu.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çınar, “Termal seralarda kümelenme” projesiyle, jeotermal kaynakların bulunduğu bölgelerde küçük ölçekli seraların kurularak, ailelerin geçimini sağlayabileceği bir model oluşturmayı amaçladıklarını belirtti. Projede jeotermal suyun etkin bir şekilde kullanılarak tarımsal üretimin destekleneceğini vurgulayan Prof. Dr. Çınar, gelecek hedeflerine yönelik şunları söyledi:

“Projelerimizden biri olan seralarda kümelenme projesi, jeotermal suyun kullanımını merkeze alıyor. Bin 512 metrekare kapalı alana sahip bir Ar-Ge seramız var ve burayı jeotermal su ile ısıtıyoruz. Ancak, jeotermal suyun sıcaklığı yeterli olmadığı için Kırşehir’e sera organize sanayi bölgesi kurulamadı. Bu nedenle alternatif yöntemler arayarak, geçimlik seralar oluşturmayı hedefliyoruz. Ayrıca, geçen yıl KOP tarafından desteklenen hidrojen enerjisi projemizle, güneş enerjisini hidrojen enerjisine dönüştürerek sera ısıtma sistemlerini geliştirmeyi planlıyoruz.”

Projenin pandemi sürecine denk gelmesine rağmen, Karakurt bölgesinde 150 dekarlık bir sera kurulduğunu ve burada çeşitli kurslar düzenleyerek iş imkanı sağlandığını belirten Prof. Dr. Çınar, mezun ve uzman personelin bu alanda istihdam edildiğini ifade etti. Küçük ölçekli seraların yaygınlaştırılması ve kırsal kesimde istihdam yaratılması amacıyla projenin önemine vurgu yaptı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: ANKA / Yerel

Related Posts

DOLUNAY 2025 TARİHİ || Akrep Burcu’nda Dolunay ne zaman? İşte 2025 Mayıs ayı Dolunay tarih ve saati

Akrep burcunda dolunay ne zaman? 27 Nisan’da gerçekleşen Boğa Burcu’ndaki yeni Ay’ın üzerinden geçen yaklaşık yaklaşık iki haftanın ardından gözler önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Dolunay tarihine çevrildi. Akrep burcunda gerçekleşecek olan Dolunay tarihi ile ilgili detaylar özellikle astroloji tutkunları tarafından merak ediliyor. Bilindiği üzere ay döngüleri ve güneş takvimi arasındaki farklılık nedeniyle her ay içerisinde dolunay ve yeni ay tarihleri farklılık gösteriyor. Peki, Akrep Burcu dolunay tarihi ne zaman? İşte dolunay tarihi ve saati…

Beyoğlu’nda “Kültür Sanat Buluşması” | Belediye Başkanı Güney: Gelin Beyoğlu Kültür ve Sanat Platformu’nu hayata geçirelim

Beyoğlu’nda “Kültür Sanat Buluşması” | Belediye Başkanı Güney: Gelin Beyoğlu Kültür ve Sanat Platformu’nu hayata geçirelim

2025 ÖSYM YKS sınav giriş belgesi yayımlandı mı? YKS sınav yerleri açıklandı mı?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2025-YKS) sınav yerlerinin açıklanacağı tarih, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından bekleniyor. Peki, 2025 ÖSYM YKS sınav giriş belgesi yayımlandı mı? YKS sınav yerleri açıklandı mı?

Liselerde eğitim 3 yıla mı iniyor? Lise zorunlu eğitim süresi düşecek mi, kaç yıl olacak, liseler 3 sene mi olacak? Bakan Tekin önemli açıklamalarda bulundu!

Liselerde zorunlu eğitim süresinin kısaltılabileceği konusu gündemin öne çıkan konularından birisi oldu. Lise 3 yıla mı inecek? Sorusu da bu nedenle araştırılıyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in liselerde zorunlu eğitim süresinin 3 yıla düşürülebileceğine dair açıklamaları, öğrenciler, veliler ve eğitimciler arasında büyük yankı uyandırdı. 2012’den bu yana uygulanan 4+4+4 sisteminin son 4 yılı olan lise eğitimi, tartışmaların odağında. Bakan Tekin, lise süresinin kısaltılması ve mesleki eğitime erken yönlendirme gibi modellerin masada olduğunu belirtti. Peki, Liselerde eğitim süresi 3 yıla mı inecek? Zorunlu eğitim kısalacak mı, lise 3 sene mi olacak?

Türkiye’nin ilk hidrojen vadisinde hedef yeşil dönüşüm

Türkiye’nin ilk hidrojen vadisi olarak hayata geçirilen HYSouthMarmara Projesi, Türk üniversitelerinin aktif katılımıyla yeşil enerji dönüşümünde stratejik bir adım olarak öne çıkıyor. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Türk-Alman Üniversitesi’nin yürütücüsü olduğu projede, sanayiden tarıma, otomotivden enerjiye pek çok alanda kullanılmak üzere yıllık 500 ton yeşil hidrojen üretilecek.

PTT teslimat hatırlatıcı mesajı nedir? Dolandırıcıların yeni hedefi PTT mesajları oldu!

PTT teslimat hatırlatıcı ifadesiyle pek çok kullanıcıya mesaj gönderen dolandırıcılar, SMS gönderilen kişiyi “Paketiniz yanlış adrese gönderildi”, “Adresinizi güncelleyin” veya “Gümrük vergisi ödemesi yapılmadığı için teslimat yapılamadı” şeklinde bir ifade ile linke tıklamaya zorluyor. Linke tıklaması halinde ise kimlik avı dolandırıcılık süreci başlıyor. İşte, PTT teslimat hatırlatıcı dolandırıcılığı hakkında bazı bilgiler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir