İsrail, ABD’nin Şam adımından rahatsız! ‘Suriye’de oyun dışı kalıyoruz’

ABD Başkanı Trump’ın Ortadoğu Politikaları İsrail’de Endişe Yaratıyor

Göreve geldiği günden beri dış politika hamlelerini ticari bir bakış açısıyla yönetmeye çalışan ABD Başkanı Donald Trump’ın Ortadoğu’daki tutumu, İsrail’de rahatsızlık yaratıyor. İsrail’in muhalif gazetesi Haaretz’e göre, Trump yönetiminin İsrail ile aynı hizada olmadan attığı adımlar Tel Aviv’de şaşkınlık ve endişeye yol açıyor. Son olarak Suriye’de İsrail yerine Türkiye’ye büyük yer verilmesi, dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

‘BÜYÜK ORTAK TÜRKİYE’

Haaretz’in haberine göre, Trump yönetimi İsrail’in çatışma içinde olduğu Husiler ve Hamas’la doğrudan görüşmeler yaparken, İsrail’in İran’ın nükleer programını tamamen durdurma taleplerine karşılık vermediği belirtiliyor. Bir diğer önemli nokta da Washington’daki sert İsrail taraftarlarının kademeli olarak dışlandığıdır. Bu adımlar, ABD’nin Ortadoğu politikasında İsrail’e yönelik bir iş birliği arayışında olmadığının göstergesi olarak yorumlanıyor. Ayrıca ABD’nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack’ın Suriye Özel Temsilcisi olarak atanması, ABD’nin Suriye’de İsrail yerine Türkiye’yi önemsediği izlenimini veriyor.

ŞARA İLE GÖRÜŞME

Trump’ın Suriye’ye yaptırımları kaldıracağını açıklamasının ardından ABD ile Suriye arasındaki ilişkiler hız kazanırken, ABD Başkanı Ahmet Şara ile Riyad’da bir araya gelmişti. Haaretz’e göre bu durum, ABD’nin Suriye politikasının değiştiğine işaret etmektedir. Barrack’ın hem Türkiye hem de Suriye politikalarını yürütecek olması, ABD’nin konuya bütüncül bir bakış açısı getirdiği şeklinde yorumlanıyor.

BİLGİ NOTU

Önceki gün, Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara’nın katılımıyla Suriye Enerji Bakanlığı ile Türkiye’den Kalyon Holding ve Cengiz Holding, Katar’dan UCC ve ABD’den Power International şirketleri arasında 7 milyar dolarlık stratejik iş birliği anlaşması imzalandı.

ŞAM VE TEL AVİV UZLAŞABİLİR Mİ?

ABD’nin Şam yönetimini destekleme kararı, Şam ile normalleşme sürecini hızlandırma adımlarının bir parçası olarak kabul ediliyor. Büyükelçi Barrack, Şam’ı ziyaret ederek İsrail-Suriye normalleşme sürecine de temas etti. ABD Elçisi, iki ülke arasındaki sorunların diyaloji yoluyla çözülebileceğini ve çatışmasızlık anlaşmasının ilk adım olarak atılabileceğini belirtti. Tel Aviv ve Şam arasında normalleşme konusunda görüşmelerin olduğuna dair haberler çıkarken, Suriye’de İsrail’le normalleşme hakkında üç farklı görüş olduğu belirtiliyor.

ÜÇ FARKLI GÖRÜŞ

Bazıları için, İsrail ile anlaşma Suriye için bir çıkış yolu olabilirken; bazıları, Şam’daki geçiş hükümetinin seçimle gelmediği için anlaşma yapma yetkisi olmadığı görüşünde. Üçüncü grup ise İsrail ile normalleşmeye karşı çıkanlardan oluşuyor.

GOLAN SORUNU

İki ülke arasındaki en büyük engellerden biri, 1967’den beri İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri olarak görülüyor. İsrail, Esad rejiminin devrilmesinin ardından Golan Tepeleri’ndeki işgalini genişleterek çatışmasızlık bölgesini ele geçirmişti. İsrail ayrıca, Suriye’deki Dürzi topluluğu ve Şam yönetimi arasındaki anlaşmazlıkları bahane ederek Suriye’ye müdahale tehdidinde bulundu.

Related Posts

Ankara’da CHP’li gençlere polis müdahalesi

Ekrem İmamoğlu’nun tutukluluğunun 100. günü sebebiyle CHP Ankara Gençlik Kolları’nın yürüyüşüne polis müdahale etti.

Trump Gazze’de ateşkes için tarih verdi: Netanyahu Washington yolcusu

ABD Başkanı Donald Trump Salı günü Gazze Şeridi’nde ateşkesin gelecek hafta sağlanabileceğini dile getirdi.

İsrail’in yardımına yine Pentagon yetişti: ABD’den İsrail’e dev silah satışı

ABD’de Pentagon’a bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı (DSCA) tarafından yapılan açıklamada, “Satış, İsrail’in sınırlarını, hayati altyapısını ve nüfus merkezlerini savunma kabiliyetini geliştirerek mevcut ve gelecekteki tehditleri karşılama …

İran İsrail’in saldırılarında ölenlerin sayısını açıkladı

İran Yargı Erki Sözcüsü Asgar Cihangir, İsrail’in İran’a saldırılarında hayatını kaybeden sivillerin sayısının 935’e çıktığını bildirdi.

İran: UAEA ile işbirliğini askıya alan yasa hükümet için bağlayıcıdır

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, İsrail ve ABD’nin saldırıları sonrasında Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile işbirliğinin her zamanki gibi devam edemeyeceğini, Meclisin UAEA ile işbirliğini durdurma kararının kendileri için bağlayıcı olduğunu belirtti.

250 bin araç geri çağırıldı: Yanlış montaj yapmışlar

NHTSA, Stellantis’in hava yastığı sorunu nedeniyle 250 binden fazla aracını geri çağıracağını açıkladı.