Üç Dünya

Avi Shlaim’in “Üç Dünya, Bir Arap-Yahudi’nin Anıları” Kitabıyla İlgili İnceleme

Siyonizm’in derinliklerine inen ve İsrail’in Filistin topraklarında yaşanan acıları dünya gündemine taşıyan Prof. Dr. Avi Shlaim’in “Üç Dünya, Bir Arap-Yahudi’nin Anıları” kitabı oldukça merak uyandırıcı bir eser olarak dikkat çekiyor. Kitabı merakla bekleyenler arasında yer aldım ve nihayet Londra’da 2023 yılında yayımlanan eseri Türkçe olarak okuma fırsatını yakaladım. Kitabın tercümesi, Ortadoğu üzerine çalışmalarıyla tanınan Zahide Tuba Kor tarafından yapıldı ve bekleneni karşıladığına eminim. Küre Yayınları tarafından piyasaya sürülen kitabı okuduktan sonra, keyifle kapatmanın verdiği memnuniyeti yaşadım.

Kitabın İçeriği ve Önemi

“Üç Dünya, Bir Arap-Yahudi’nin Anıları”, Avi Shlaim’in hayatının farklı evrelerini anlatıyor. Irak’ta doğan ve Yahudi ailesine mensup olan Shlaim’in hayatında önemli dönemeçleri ele alan kitap, okuyucuya zengin bir içerik sunuyor. Büyük bir titizlikle kaleme alınan kitap, aynı zamanda bölgenin tarihsel süreçlerine de ışık tutuyor.

Kitabın ilk bölümleri, Shlaim’in ailesinin hikayesine odaklanırken aynı zamanda Osmanlı sonrası Irak’ın nasıl şekillendiğini de detaylı bir şekilde ele alıyor. Irak’ın siyasi yapısının yanı sıra İngiltere’nin ülkeye yönelik tutumu ve beraberinde getirdiği karışıklıklar da kitapta yer buluyor.

Kitabın en dikkat çekici bölümlerinden biri olan “Bağdat Bombalaması” başlıklı kısımda, Shlaim Irak’ta gerçekleşen bombalı saldırıların ardındaki gerçekleri okuyucuya aktarıyor. Siyonist örgütlerin bu saldırılarda rol aldığını ve Yahudilerin göçünü hızlandırmak amacıyla bilinçli bir şekilde eylemler gerçekleştirdiğini vurguluyor.

“Üç Dünya, Bir Arap-Yahudi’nin Anıları” adlı eser, Avi Shlaim’in güçlü kalemiyle Ortadoğu ve Filistin konularına farklı bir bakış açısı getiriyor. Siyonizm tarihine eleştirel bir gözle bakan Shlaim, kendi aile öyküsü üzerinden bölgenin karmaşık yapısını okuyucuya aktarıyor ve herkesin okumasını tavsiye ettiği bir metin sunuyor.

Related Posts

Emtia piyasasında tarife belirsizliği

Emtia piyasasında geçen ay ABD’nin tarifelerine ilişkin belirsizliklerle satış baskısı hakim olurken rekor tazeleyen altın pozitif ayrışan az sayıda ürün arasında yer aldı.

Resmi Gazete’de yayımlandı: Muğla’daki Akköprü Hidroelektrik Santrali özelleştirilecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Muğla’daki Akköprü Hidroelektrik Santrali (HES) ile santral tarafından kullanılan taşınmazları bir bütün halinde “işletme hakkının verilmesi” yöntemiyle özelleştirecek.

Yeniçağ Gazetesi: Geçim sıkıntısı vatandaşı bunalıma sürüklüyor!

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… Gazetemizi okumak için tıklayınız… EKONOMİK KRİZ BUNALTTI ANTİDEPRESAN ALIMI PATLADI İşsizler ordusunun giderek büyümesi, işi olanın ay sonunu getirememesi, emeklinin satın alma gücünün her geçen gün erimesi …

Cumhurbaşkanı Erdoğan MÜSİAD’da konuşuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuşuyor.

Türk-İş Genel Başkanı Atalay’dan hükümete hodri meydan: ‘Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz?’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin sert ifadelerle hükümete yüklendi. Atalay, “Şu anda 14-15 fabrika olmasaydı şekeri üç misli, beş misli fiyata yiyecektik. Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz? Yapamazsınız!” diyerek uyarıda bulundu.

Susanlar katliama ortaktır: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın harekete geçmesi için Gazze’de daha kaç çocuk ölmeli?

Ana gayesi “Filistin mücadelesini desteklemek” olan 57 üyeli İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Gazze’yi unuttu. İsrail’in Filistinlilere karşı yürüttüğü soykırım devam ederken Siyonizme ve onun destekçilerinin yürüttüğü katliamlara karşı cılız kalan İİT’nin bu tavrı büyük tepki çekiyor. Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, on binlerce sivil katledilirken İslam coğrafyasına ve cılız kalan İİT’ye İsrail’e karşı çeşitli yaptırımları devreye alması konusunda çağrıda bulunuldu.