İhracatçının döviz bozdurma zorunluluğu yüzde 35’e çıktı

TCMB, İhracatçılara Döviz Bozdurma Zorunluluğunu Yüzde 35’e Çıkardı

İhracatçıların TCMB’de döviz bozdurma zorunluluğu, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yeni kararıyla yüzde 35’e yükseltildi. Başlangıçta yüzde 25 olan bu oran, 3 Mart 2025 tarihinde yüzde 30’dan yüzde 25’e düşürülmüştü, ancak döviz destek oranı ise yüzde 2’den 3’e çıkarıldı.

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, İhracat Genelgesi’nde yapılan değişiklikle, ihracat bedellerinin TCMB’ye asgari satış oranının 31 Temmuz 2025 tarihine kadar yüzde 35 olarak uygulanması kararlaştırıldı. Ayrıca, döviz dönüşüm desteği oranı yüzde 2’den yüzde 3’e yükseltildi.

İhracatçılar, rekabet güçlerini arttırmak için Merkez Bankası rezervlerinde istenen seviyelere ulaşıldığından ve döviz bozdurma zorunluluğunun kaldırılacağını umut ederken, yüzde 25 oranının tekrar yükseltilmesi sektörde hayal kırıklığı yarattı.

İhracatçılar, dövizleri TL’ye çevirip hammadde almak için tekrar dövize çevirmenin ek maliyet oluşturduğunu belirtiyor. 2018 yılında getirilen ihracat bedellerinin Türkiye’ye getirilme ve bankaya bozdurma zorunluluğu şartlarının daha da esnetildiğini hatırlatıyorlar.

İhracat Bedeli Kabul Belgesi (İBKB) veya Döviz Alım Belgesine (DAB) bağlanan ihracat bedellerinin yüzde 40’ı yerine yüzde 30’u Merkez Bankası’na satılması zorunlu hale getirilmişti. Bu oran 3 Mart 2025 tarihinde yüzde 30’dan yüzde 25’e düşürülmüş, ancak yeni düzenleme ile tekrar yüzde 35’e çıkarılmıştır. Buna göre, İBKB veya DAB düzenlenen ihracat bedellerinin en az yüzde 35’i belgeyi düzenleyen bankaya satılmalıdır.

Related Posts

Sütaş’tan Tahsildaroğlu’na onlarca süt şirketine soruşturma!

Çiğ süt alımı, süt yemi satışı ile paketlenmiş süt ve süt ürünlerinin üretim ve satışı alanlarında faaliyet gösteren 41 teşebbüs ve Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği hakkında Rekabet Kurulu tarafından soruşturma başlattı. Rekabet …

CHP’li Genç: Devlet her 1 liralık faiz gelirine karşılık yaklaşık 16 lira faiz ödemesi yapmakta

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Hazine’nin faiz gideri ile ilgili, “Mart ayında faiz gelirleri 9 milyar 879 milyon TL olurken, faiz giderleri tam 160 milyar 710 milyon TL olmuştur. Yani devlet, her 1 liralık faiz gelirine karşılık yaklaşık 16 lira faiz ödemesi yapmaktadır” dedi.

O tokadın İmamoğlu ile ne alakası var?

Ülke olarak, üçüncü sınıf devletlere politik nizam verilen “ Beşinci Kol ” faaliyetlerini tartışmaktan yorulduk artık. Beşinci Kol faaliyetinin tanımı şöyledir: “Düşmanla iş birliği yaparak ülkeyi içten çökertmeye çalışan örgüt.” Bu kavram, gerçek bir casusluk çalışmasına dayanır. General Franco, İspanya İç Savaşı (1936-39) sırasında askerleri Cumhuriyetçilerin kontrolü altındaki Madrid’e saldırırken, “Şehri dört koldan kuşattık, beşinci kolumuz da içeride” der. Gerçekten de öyle olur; Franco’nun

Tekstil Türkiye’den pamuk ABD’den

Washington’da düzenlenecek Ticaret ve Yatırım Konseyi toplantısında Türkiye ve ABD arasındaki 100 milyar dolarlık ticaret hedefi kapsamında iş birliği masaya yatırılacak. Türk tekstil ve hazır giyimine yönelik ABD pazarı erişiminin artırılması planlanırken, karşılığında Türkiye’nin ABD’den pamuk ithalatını artırma önerisi getirilecek

Fed’in faiz kararı New York borsasını yükseltti

Fed’in faiz kararı New York borsasına olumlu yansıdı. Kapanışta Dow Jones endeksi, 280 puanın üzerinde değer kazandı ve yüzde 0,70 artarak 41.113,97 puana ulaştı. S&P 500 endeksi yüzde 0,43 artışla 5.631,27 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,27 artarak …

ABD-Çin müzakere haberi brent petrolün fiyatını yükseltti

ABD-Çin müzakere haberlerinin ardından 60 doların altına kadar düşen brent petrolün varili 62,73 dolara kadar çıktı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir