7 yaşına kadar tek başına diş fırçalamak riskli olabilir!

Çocukların Ağız ve Diş Sağlığına Özen Göstermeleri Hayati

Çocuk Diş Hekimi Uzmanı Dr. Sabiha Ceren İlisulu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na yaklaşırken, çocukların ağız ve diş bakımının önemini vurguladı.

Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığının Önemi

Çocuklarda diş çürüklerinin en sık rastlanan kronik hastalıklardan olduğunu belirten Dr. Sabiha Ceren İlisulu, erken yaşlarda alınacak basit önlemlerle bu sorunun büyük ölçüde önlenebileceğine dikkat çekti.

Dr. İlisulu, çocuklara diş fırçalama alışkanlığının kazandırılmasının yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde olası diş sağlığı problemlerini önlemek adına kritik bir adım olduğunu belirtti. Erken dönemde ağız ve diş bakımına özen göstermeyen bireylerin ileriki yaşlarda bu alışkanlığı edinmelerinin zorlaştığını ve diş sağlıklarının olumsuz etkilenebileceğini ifade etti.

‘Bebeklikten İtibaren Temizlik Şart!’

Dr. İlisulu, uluslararası çocuk diş hekimliği verilerine göre, bebeğin ilk süt dişi sürmeye başladığında (genellikle 6-10 ay arası) ağız ve diş bakımına başlanması gerektiğini kaydetti. Bu dönemde bebeklerin dişlerinin özel parmak fırçaları ya da temiz bir tülbent yardımıyla nazikçe temizlenmesi gerektiğini vurguladı.

Özellikle emzirme veya biberonla beslenme sonrası ağız hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. İlisulu, ilerleyen dönemlerde oluşabilecek çürüklerin önüne geçmek için bu dönemdeki temizliğe özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

‘Diş Fırçalama Alışkanlığında Ebeveyn Desteği Şart!’

Diş fırçalamanın çocuklar için sadece bir alışkanlık olmadığını, aynı zamanda ince motor becerisi gerektiren bir faaliyet olduğunu vurgulayan Dr. İlisulu, bu nedenle ebeveynlerin desteğinin hayati olduğunu belirtti.

Avrupa Çocuk Diş Hekimliği Akademisi (EAPD) önerilerine göre, çocuklara 7 yaşına kadar diş fırçalama sırasında ebeveyn ya da bakım veren kişi tarafından mutlaka destek olunması gerektiğini bildirdi.

Gargara ve Diş İpi Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Altı yaşın altındaki çocuklarda gargara kullanımının önerilmediğini belirten Dr. İlisulu, altı yaşından büyük çocukların ise ebeveyn gözetiminde fluorid içeren gargaraları kullanabileceğini söyledi.

Diş fırçalamalarının yanı sıra diş ipi kullanımının da önemli olduğunu vurgulayan Dr. İlisulu, süt azı dişlerinin sürmesiyle birlikte çocuklara diş ipi kullanma alışkanlığının kazandırılmasının ağız sağlığı açısından büyük katkı sağlayacağını belirtti.

‘Düzenli Diş Hekimi Kontrolü Sağlıklı Bir Geleceğe Atılan Bir Adımdır’

Dr. Sabiha Ceren İlisulu, ilk dişin çıkmasıyla başlayacak diş hekimi kontrollerinin, çocukların ağız sağlığının korunmasında ve diş hekimi korkusunun önlenmesinde kritik bir rol oynayacağını vurguladı. Altı ayda bir düzenli olarak yapılacak kontrollerin çürüklerin erken teşhis edilmesine ve gerekli koruyucu uygulamaların zamanında gerçekleştirilmesine imkan tanıyacağını belirtti.

‘Sağlıklı Dişler, Sağlıklı Bir Yaşamın Temelidir’

Dr. Sabiha Ceren İlisulu, “Çocukların ağız ve diş sağlığının korunmasıyla sadece fiziksel sağlık değil, aynı zamanda sosyal ve psikolojik gelişimlerinin de olumlu yönde etkileneceğini önemle vurguluyoruz. Ebeveynlerin bilinçli hareket etmesi, çocukların sağlıklı bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlayacaktır” dedi.

Related Posts

Kabuğunu limonla kaynatıp içen yaşadı: Kolesterolden eser kalmayacak

Uzmanlara göre, bu karışım kolesterolü dengelemek isteyenlerin yeni gözdesi oldu. Kabuğunu limonla kaynatıp içmeniz yetiyor…

Tıp dünyasını şaşırtan vaka! Depresyona giren hasta, 56 gün boyunca kesintisiz uyudu

Samsun’da girdiği depresyon sonucu bilinci kapanan 26 yaşındaki hasta 56 gün sonra uyandı.

Tıp tarihine geçecek ameliyat: Bebeğin boynundan 445 gram tümör çıkarıldı

Kütahya’da 34 haftalık doğan bebeğin boynundan ameliyatla 445 gram tümör çıkarıldı.

Milli sağlıkta dev adım: Yerli kalp-akciğer makinesi tanıtıldı

TÜSEB ve ASELSAN iş birliğiyle geliştirilen, açık kalp ameliyatlarında kullanılacak yerli kalp-akciğer makinesi tanıtıldı. Türkiye, bu kritik teknolojide de dışa bağımlılığı sona erdiriyor.

Kalbinizin gerçek yaşını hesaplayan araç geliştirildi

İngiltere’de bilim insanları, kalbin “işlevsel yaşını” hesaplayabilen yeni bir araç geliştirdi. Bu araç sayesinde bireyler, kalplerinin gerçek yaşına kıyasla ne kadar yaşlandığını öğrenebiliyor. Geliştirilen sistem, kalp hastalıkları riski taşıyan bireylerde erken teşhis ve önlem amacıyla kullanılabilecek.

Çocuklarla cinsellik hangi yaşta, nasıl konuşulmalı?

Yaygın kanının aksine çocuklarla cinselliği konuşmak için ergenliği beklemeye gerek yok. Peki çocuklarla cinsellik hakkında nasıl konuşmak gerekiyor?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir